Na cintoríne v Prešove si dnes uctili pamiatku zosnulých vojakov

02.11.2012 Prešov

Prešov 2. novembra (TASR) – Položením kvetov a zapálením sviečok k pamätníku na Hlavnom cintoríne v Prešove si dnes príslušníci prešovskej 2. mechanizovanej brigády (2.MB), zástupcovia samosprávy, ďalších štátnych i mimovládnych inštitúcií, uctili pamiatku zosnulých vojakov.

Okrem zástupcov Ozbrojených síl SR a oficiálnych hostí sa na pietnom akte zúčastnili aj rodinní príslušníci vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí zahynuli pri plnení služobných povinností.

"Toto tradičné stretnutie je pietnou spomienkou, v rámci neho si uctíme pamiatku vojakov ktorí padli v 1. a 2. svetovej vojne. Rovnako spomíname na našich kolegov a priateľov, ktorí zahynuli pri plnení úloh v zahraničných misiách počas novodobej histórie Slovenska," povedal pre TASR veliteľ 2.MB Martin Michalko.

Po krátkej modlitbe a minúte ticha sa zúčastnení premiestnili do priestorov cintorína, kde sú pochovaní nemeckí vojaci, ktorí zahynuli na našom území počas 2. svetovej vojny.

Ján Tomko zo Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby uviedol, že táto spomienka na padlých, napriek tomu, že boli príslušníkmi nepriateľskej armády, sa organizuje v rámci podujatia Deň zmierenia nad hrobmi.

Následne prítomní zapálili sviečky aj pri pamätníku vojakov rakúsko-uhorskej armády, ktorí zahynuli v 1. svetovej vojne. Na prešovskom cintoríne by ich malo byť pochovaných vyše 1500.

Po oficiálnych pietnych aktoch sa príslušníci 2.MB na krátku chvíľu vždy zastavia aj pri hroboch svojich zosnulých kolegov.

K miestu posledného odpočinku podplukovníka Ľuboša Baluchu, ktorý zahynul pri havárii slovenského vojenského lietadla pri obci Heice, každý rok prichádza jeho priateľ generál Miroslav Kováč. Pri spomienke na kamaráta tu vždy vyfajčí cigaretu.

"Predtým, ako sa mal vrátiť z Kosova, sme spolu telefonovali. Tešili sme sa na stretnutie a na to, ako si spoločne zapálime cigaretu a bude rozprávať zážitky," spomína s neskrývaným dojatím v hlase generál.

Dodal, že boli dlhoročnými priateľmi a teraz, keď príde na jeho hrob, si tu vždy symbolicky zapáli tú cigaretu, na ktorú sa tak veľmi tešil, keď čakal na jeho návrat z misie.
 

Vyberte región